Rødpennen skremmer og demotiverer. Detaljfokuset hindrer oss i å heve blikket. Er ikke målet heller å motivere og gjøre folk i stand til å ta gode kommunikasjonsvalg?
Fjorårets store rettskrivningsdebatt engasjerte oss i Mannheimer. Vi savnet løsninger på problemet som ble formulert – at nordmenn slurver med språket og mangler stødig sans for rettskriving. Vi mener at både grammatisk detaljfokus, de store strukturene i samfunnet og selve skrivemetoden er viktige når vi diskuterer språket vårt og bruken av det.
Sitt trygt ved tastaturet
Vi trenger et overordnet blikk for hva som er vesentlig når vi kommuniserer. Derfor trenger vi flere kommunikasjonsredskaper i redskapskassen vår. Å skrive er en prosess, og den begynner lenge før vi setter ord ned på papiret. Den begynner med spørsmål, avklaringer og prioriteringer. Rødpennen kommer inn helt til slutt, gjerne i form av en snill kollega som kan lese gjennom.
Målet er å kommunisere på en slik måte at budskapet når fram, og kvalitetssikre så godt at budskapet ikke blir forstyrret av ruskete tegnsetting eller skrivefeil.
Hvis vi har tenkt gjennom hensikten med kommunikasjonen, og har redskapene som skal til for å nå målet, blir språket et fantastisk effektivt verktøy!
Her har du våre tre tanketips for motiverende skriving:
Ta det seriøst, bli tatt seriøst. Hvem er rettskriving viktig for, og hvem kan du forvente det av? Forvent det av dem som har ansvar for skriftlig formidling. Forvent det av bedriften som krever at de ansatte publiserer tekst i sosiale medier, forvent det av lærere, journalister, det offentlige og alle andre som lever av å forvalte språket.
Forvent det gjerne av deg selv, framfor å peke på naboens slurv i sosiale medier. Godt språk er utgangspunktet for god kommunikasjon!
Bevisst? Ja visst! Du når langt med god planlegging. La godt språk bli en prioritering, og ta deg tid. Når tempoet og arbeidspresset blir for høyt, skjer også de fleste skrivefeilene. Er du usikker, slå det opp. Les teksten høyt underveis – til og med lavmælt mumling avslører skrivefeil og kronglete formuleringer.
Få noen til å lese over teksten din – spør en oppmerksom kollega om hun har fem minutter til overs etter lunsj. Bedre planlegging og prioritering gir færre misforståelser. Dermed unngår du å bruke tid på å forklare hva du egentlig mente i etterkant. Godt språk er effektivt og lønnsomt!
Bli fryktløs og flink. Når du er trygg på det du gjør, blir resultatet solid. Du når fram med budskapet ditt, og du blir sett og hørt. Finn tonen som kler deg og budskapet ditt. Få oppmerksomhet i sosiale medier, lek deg med ord og vendinger, få folk til å smile av det du skriver. Godt språk er gøy!
