Onkel Lauritz e på nettvideo

Ny teknologi for digital kommunikasjon utvikles i rekordfart. Løsninger som ville tatt årevis å realisere ser nå dagens lys i løpet av noen få uker. Men er det nødvendig å ta i bruk alle de nye verktøyene og kanalene?

Koronakrisen har gitt oss sjokkopplæring i å bruke digitale kommunikasjonskanaler. Videoblogger, webinarer, nettkonserter, intervjuer, guider og produktpresentasjoner produseres i et tempo og et volum vi for kort tid siden ikke kunne forestille oss. Som leder eller kommunikasjonsrådgiver bør du alltid være nysgjerrig på nye digitale løsninger, men det er også viktig å tenke gjennom hvilken nytte teknologien har for deg og kundene dine.

Kvalitet er nøkkelen

Å produsere nytt innhold i kanaler du ikke har erfaring med, setter høye krav til kreativitet og rask omstilling. For mange innebærer dette å sette gamle markeds- og kommunikasjonsplaner til side for å kunne navigere i det nye landskapet vi plutselig står plantet midt i.

I en ny hverdag hvor «alle» produserer innhold tilpasset covid-19-situasjonen, er det viktigere enn noen gang å sørge for at du skiller deg ut på en positiv måte. At mange nå har et akutt behov for å kommunisere eller markedsføre seg i nye kanaler, betyr ikke at du burde kaste deg over alle digitale løsninger på en gang. Det du publiserer bør holde samme kvalitet som alt annet du knytter firmanavnet til, eller setter signaturen din under. Om du for eksempel er en kunnskapsleverandør bør ikke videoene dine se ut som om de er snekret på gutterommet. Og er du avhengig av tillit fra kundene dine kan det være farlig å framstå som vaklende med innhold av lav kvalitet.

Bidra med verdi

Uansett hvilken kommunikasjonskanal du velger, er målet å nå ut, bli hørt og bidra med noe som engasjerer dem du ønsker å snakke til. Som innholdsprodusenter har vi et ansvar og et mandat for å lage noe som folk bryr seg om og finner nyttig. Dersom du gjør dette på riktig måte, har du mulighet til å treffe målgrupper som virkelig er interessert i tematikken din. Samtidig kan det hjelpe deg med å bygge en personlig og autentisk relasjon til publikummet ditt.

Her er noen ting du bør tenke på før du hopper inn en ny kanal med hodet først:

  • Kler budskapet ditt det nye digitale kanalen? Klarer du å gi deg selv et godt svar, er det bare å sette i gang. Dersom svaret er uklart eller unnvikende, bør du vurdere å droppe det. «Men alle gjør det jo!» er et like dårlig argument i dag som det var da du var fjorten.
  • Sørg for at motivene dine er riktige. Dersom du ser at andre kan ha nytte av det du har å formidle, så kan en ny digital kanal gi budskapet ditt et løft og sørge for at du når ut til flere.
  • Som med alt annet i livet er det erfaring, kompetanse og kunnskap som teller. Om du velger å starte med innholdsproduksjon i en kanal du ikke har erfaring med, og du ikke har kapasitet, tid eller interesse av å lære deg det selv, så få med deg folk som kan faget. Nivået på profesjonelt produsert innhold er skyhøyt, og folk irriterer seg raskt over dårlig lyd- og bildekvalitet eller nølende programledelse.
  • Vil folk kjenne igjen deg og merkevaren din i den nye kanalen? Hvis svaret er nei, bør du jobbe mer med innholdet – eller vurdere om du virkelig trenger denne kanalen.
  • Dersom du kan bruke allerede etablerte kanaler til å fremme den nye kanalen, er sannsynligheten større for at budskapet når målgruppene. Det finnes også digitale løsninger som kan hjelpe deg med å produsere og publisere innhold til flere kanaler – samtidig.
  • Å være til stede i en ny kanal er merkevarebygging på linje med andre kommunikasjonsuttrykk. Dersom du ser at du ikke har kapasitet eller ressurser til å ta det på alvor og legge krefter i det, bør du finne en annen løsning eller droppe det.
  • Lag en god innholdsplan! Tre episoder med halvdårlig podcast eller en Instagram-side uten jevnlig aktivitet gjør ikke merkevaren din noen tjenester.
  • Sørg for at det du formidler i nye kanaler er i tråd med kommunikasjonsstrategien din. Du bør ikke endre budskap eller retning kun fordi du endrer kanal. Dette kan skape både intern og ekstern forvirring.

Det tar tid og krefter å etablere seg i en ny kanal – i alle fall dersom du skal holde høy kvalitet og jevnlig aktivitet. Med en godt gjennomtenkt innholdsplan, en dose kreativitet og solid teknisk kompetanse, kan du utnytte potensialet til å fortelle inspirerende historier!

Ta gjerne kontakt med Mannheimer dersom du trenger hjelp til å lage kanaltilpasset, godt innhold!

Relaterte saker